Latająca herbata ,Herbata Lotnicza, Flugtee, Czemu transportuje się ją samolotem ?

Herbata lotnicza ? W twojej głowie prawdopodobnie pojawia się pytanie, co to jest?  Herbata, która lata? Właściwie to tak, jest to pierwszy wiosenny zbiór, który jest tak smaczny i cenny, że do Europy leci pierwszą klasą . W zależności od pogody zbiory rozpoczynają się nawet i w marcu, co pozwala cieszyć się najlepszą  herbatą w twojej filiżance nawet już w kwietniu. Początek tradycji pierwszych zbiorów „First Flush” w skrócie FF, sięga lat 60. Miłośnicy herbat produkowanych  w rejonie Darjeeling, którym brakowało świeżego smaku po długiej zimie z utęsknieniem wyczekiwali świeżej herbaty. Herbaciarze okazując szczególnie duże zainteresowanie świeżym Dardżylingiem stworzyli... >>>>


Przeczytaj więcej
Lapacho - historia, pochodzenie i właściwości herbaty Inków
Lapacho to napar, który sporządza się z wewnętrznej części kory drzewa o nazwie Tabebuia impetiginosa. Drzewo to rośnie przede wszystkim w Peru, Boliwii, Brazylii i Paragwaju. Zwane jest również Purple Lapacho tree, a to ze względu na kolor kwiatów, którymi kwitnie. Określa się je także mianem Taheebo, które dosłownie oznacza korę czerwonego lub fioletowego drzewa Lapacho. Jeśli chodzi o czasy współczesne, to historia tego naparu i jego pozytywnych właściwości rozpoczęła się około lat 60. XX wieku, kiedy to brazylijskie media zaczęły donosić o jego cudownym wpływie na ludzi chorych; były to głównie świadectwa osób cierpiących na raka oraz na różnorakie, trudne do wyleczenia przypadłości. Dobroczynne właściwości Lapacho, które zostały udokumentowane przez pierwsze osoby go stosujące, to między innymi: ...  >>>>
Przeczytaj więcej
Biała herbata; dlaczego jest taka „specjalna” , jakie są korzyści z jej picia i dlaczego nazywana jest „eliksirem młodości”?

Herbata biała jest również nazywana lekko utlenianą, ze względu na stopień oksydacji mieszczący się w około 10-15%. Zbiory odbywają się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się do życia po zimie, zbierane są jedynie pączki liściaste. Proces produkcji kładzie duży nacisk na delikatne traktowanie pączków liści Camelli Sinensis w obawie o ich uszkodzenie. Poddaje się je jedynie procesowi więdnięcia i suszenia żeby zachować jak najwięcej właściwości zdrowotnych. Herbaty po suszeniu mają srebrny odcień a na ich powierzchni widać delikatne włoski, które nadają wspomnianego koloru (tzw. Silver Tips). Można je podzielić na 2 kategorie: tzw. herbaty pąkowe zawierające jedynie pąki liściaste z nierozwiniętymi liśćmi np. Chińska Yunnan Silver Bud Ya Bao. >>>>


Przeczytaj więcej
Przyleciało Szczęście
Ta herbata którą dziś możemy skosztować jest efektem drugiej wyprawy Brytyjskiego Botanika Roberta Fortune (Chociaż protoplastą herbaty w Darjjeling był Doktor Arthur Campbell który przywiózł ze sobą nasiona z Kumaun do wspomnianego Darjeeling czego następstwem było powstanie Alubari Tea Garden w 1856, który to został otwarty przez Kurseong and Darjeeling Tea company) , której misją było nie tylko poznanie chińskich roślin ale i również zdobycie nasion krzewu herbacianego Camellia Sinensis wraz z wykwalifikowanymi pracownikami w celu założenia plantacji w części Indii będących kolonią brytyjską, dokonał on tego oczywiście na zlecenie Brytyjskiej Kompani Wschodnio Indyjskiej, zostało to spowodowane tym, iż chiny posiadały absolutną wyłączność na produkcje herbaty z tych krzewów a odmiana Camellia Assamica nie dorównywała jej jakością w tamtych czasach. Wtedy również dostęp do herbaty zarezerwowany był jedynie dla sfer wyższych , jednak dziś życie jest inne i wszyscy wspólnie możemy cieszyć się najlepszą herbatą w swojej filiżance. A jest naprawdę czym się cieszyć... >>>>
Przeczytaj więcej
Oznaczenie Liści Herbaty Camellia Sinensis
Na początku wyjaśnijmy sobie skąd wzięła się potrzeba oceny liścia? Otóż gdy herbata opuszcza proces suszenia na samym końcu etapu produkcyjnego kształt , rozmiar i wygląd pojedynczych liści Camelli znacznie różnią się od siebie, jedne są okazałe i aż proszą o zamienienie ich natychmiast w napar zaś inne są mniejsze mniej doskonałe lub popękane stąd potrzeba ich selekcji aby uzyskać produkt wysokiej jakości. Ma to również wpływ na parzenie herbaty ponieważ mniejsze liście herbaty lub ich cząstki parzą się szybciej niż te najbardziej okazałe. Na początku oddziela się mniejsze liście herbaty od większych a następnie sortuje według ich wielkości, odległości od szczytu i wyglądu(często selekcja według odległości liścia od szczytu rośliny przebiega już przy zbieraniu liści) . Omawiane dziś oznaczenia są ... >>>>>
Przeczytaj więcej
Obróbka kawy, Metoda sucha, Metoda Pulped natural
Dziś przedstawiam trzecią część artykułu o metodzie obróbki kaw.

Metoda sucha ( Kawa niemyta – unwashed coffe, cafe natural). Stosuje się ją głównie w rejonach gdzie panuje długa pora sucha lub nie ma pod dostatkiem wody, co znacznie utrudniłoby proces mycia. Plusem pory suchej jest brak obawy o to, że deszcz strąci owoce na ziemię gdzie zgniją, dojrzewają one i schną spokojnie na krzaku . Czerwony miąższ po wyschnięciu przybiera kolor ciemnobrązowy, a fermentacja przebiega w sposób niekontrolowany przez człowieka, zupełnie naturalnie wewnątrz owocu . Zbiory w tym wypadku są prostsze i tańsze niż w obróbce na mokro, ponieważ owoce wystarczy strząsnąć z krzewów, następnie >>>>
Przeczytaj więcej
Metoda mokra ( Kawa myta – washed coffe, cafe lawado).
W tej metodzie ziarna są najczęściej zbierane tuż po deszczu lub nawet w jego trakcie i jeszcze tego samego dnia trafiają do maszyny zwanej pulper ,której zadaniem jest oddzielenie miąższu od ziarna. Organiczne pozostałości, czyli miąższ i skórka owocu trafiają na kompost, który jest później używany do nawożenia kawowców. Ziarna natomiast płyną dalej kanałami z wodą( te najlepsze, cięższe opadają na dno, lżejsze płynące górą są odławiane jako niepożądane) do otwartych zbiorników fermentacyjnych, które są betonowe lub drewniane. Warto nadmienić, iż ziarna w tym momencie znajdują się jeszcze w łupinie pergaminowej. >>>>>
Przeczytaj więcej
Jak robi się kawę? Czemu dobra kawa dobrze smakuje?
Kawa, zanim trafi do naszej filiżanki i sklepu internetowego Camelliasinensis.pl musi przejść długą drogę. Początkiem tej drogi jest plantacja i produkcja kawy zielonej. Coffea Arabica, bo o niej będziemy mówić, skupia na sobie większość uwagi, jeżeli chodzi o doznania związane ze spożyciem „czarnej ambrozji”. Większość osób wie, że kawę zieloną trzeba poddać paleniu i zmielić żeby się jej napić, oraz że jest ona ziarnem owocu krzewu kawowca. Czy zastanawiamy się jak wygląda początek jej drogi do filiżanki i od czego zależy jej smak?
Otóż smak zależy głównie od >>>>
Przeczytaj więcej
12
zawsze G R A T I S O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele wygodnych form realizacji zamówienia 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel