Przyleciało Szczęście
Ta herbata którą dziś możemy skosztować jest efektem drugiej wyprawy Brytyjskiego Botanika Roberta Fortune (Chociaż protoplastą herbaty w Darjjeling był Doktor Arthur Campbell który przywiózł ze sobą nasiona z Kumaun do wspomnianego Darjeeling czego następstwem było powstanie Alubari Tea Garden w 1856, który to został otwarty przez Kurseong and Darjeeling Tea company) , której misją było nie tylko poznanie chińskich roślin ale i również zdobycie nasion krzewu herbacianego Camellia Sinensis wraz z wykwalifikowanymi pracownikami w celu założenia plantacji w części Indii będących kolonią brytyjską, dokonał on tego oczywiście na zlecenie Brytyjskiej Kompani Wschodnio Indyjskiej, zostało to spowodowane tym, iż chiny posiadały absolutną wyłączność na produkcje herbaty z tych krzewów a odmiana Camellia Assamica nie dorównywała jej jakością w tamtych czasach. Wtedy również dostęp do herbaty zarezerwowany był jedynie dla sfer wyższych , jednak dziś życie jest inne i wszyscy wspólnie możemy cieszyć się najlepszą herbatą w swojej filiżance. A jest naprawdę czym się cieszyć... >>>>
Przeczytaj więcej
Oznaczenie Liści Herbaty Camellia Sinensis
Na początku wyjaśnijmy sobie skąd wzięła się potrzeba oceny liścia? Otóż gdy herbata opuszcza proces suszenia na samym końcu etapu produkcyjnego kształt , rozmiar i wygląd pojedynczych liści Camelli znacznie różnią się od siebie, jedne są okazałe i aż proszą o zamienienie ich natychmiast w napar zaś inne są mniejsze mniej doskonałe lub popękane stąd potrzeba ich selekcji aby uzyskać produkt wysokiej jakości. Ma to również wpływ na parzenie herbaty ponieważ mniejsze liście herbaty lub ich cząstki parzą się szybciej niż te najbardziej okazałe. Na początku oddziela się mniejsze liście herbaty od większych a następnie sortuje według ich wielkości, odległości od szczytu i wyglądu(często selekcja według odległości liścia od szczytu rośliny przebiega już przy zbieraniu liści) . Omawiane dziś oznaczenia są ... >>>>>
Przeczytaj więcej
Metoda mokra ( Kawa myta – washed coffe, cafe lawado).
W tej metodzie ziarna są najczęściej zbierane tuż po deszczu lub nawet w jego trakcie i jeszcze tego samego dnia trafiają do maszyny zwanej pulper ,której zadaniem jest oddzielenie miąższu od ziarna. Organiczne pozostałości, czyli miąższ i skórka owocu trafiają na kompost, który jest później używany do nawożenia kawowców. Ziarna natomiast płyną dalej kanałami z wodą( te najlepsze, cięższe opadają na dno, lżejsze płynące górą są odławiane jako niepożądane) do otwartych zbiorników fermentacyjnych, które są betonowe lub drewniane. Warto nadmienić, iż ziarna w tym momencie znajdują się jeszcze w łupinie pergaminowej. >>>>>
Przeczytaj więcej
Jak robi się kawę? Czemu dobra kawa dobrze smakuje?
Kawa, zanim trafi do naszej filiżanki i sklepu internetowego Camelliasinensis.pl musi przejść długą drogę. Początkiem tej drogi jest plantacja i produkcja kawy zielonej. Coffea Arabica, bo o niej będziemy mówić, skupia na sobie większość uwagi, jeżeli chodzi o doznania związane ze spożyciem „czarnej ambrozji”. Większość osób wie, że kawę zieloną trzeba poddać paleniu i zmielić żeby się jej napić, oraz że jest ona ziarnem owocu krzewu kawowca. Czy zastanawiamy się jak wygląda początek jej drogi do filiżanki i od czego zależy jej smak?
Otóż smak zależy głównie od >>>>
Przeczytaj więcej
Pierwsza plantacja herbaty w Kanadzie
Wszystko zaczęło się od eksperymentu w 2010 roku w którym posadzono 200 sadzonek Camellia Sinensis na południowych zboczach małej kanadyjskiej plantacji w celach doświadczalnych. Młode rośliny przeżyły pierwsze, poważne mroźne zimy. To spowodowało, że dodano kolejne sadzonki. Po sześciu długich latach oczekiwania, w tym roku nadszedł decydujący moment. Nastąpiły pierwsze wiosenne zbiory liści herbaty Camellia Sinensis. To było nieuchronne. Czy to wszystko jest warte wysiłku? Na pewno wydaje się tak dlatego, że pierwsze udane zbiory były związane z wprowadzeniem na rynek pierwszej kanadyjskiej herbaty w lecie 2016. To sprawia że kanadyjska plantacja herbaty Camellia Sinensis jest drugim obszarem najbardziej wysuniętym na północ... >>>>
Przeczytaj więcej
Informacja dla korzystających z herbaty w czasie ciąży

Kobiety w ciąży muszą uważać na odpowiednie spożywanie płynów i wiele osób próbuje ograniczyć spożycie kofeiny na ile to możliwe. W związku z tym czarna i zielona herbata powinna być spożywana w niewielkich ilościach. Dostępne są jednak niezliczone alternatywy, takie jak przyprawione mieszanki herbat owocowych, herbaty ziołowe, mieszanki herbat i kaw bezkofeinowych, które wciąż oferują możliwość cieszenia się filiżanką gorącej herbaty. Chcielibyśmy skupić się na chwilę na naparach z rooibosa i honeybusha, które są szczególnie przystosowane do konsumowania w okresie ciąży i karmienia piersią, ponieważ obie są wolne od kofeiny i garbników. Zawierają wiele przeciwutleniaczy, a także minerały. Rooibos i honeybush są również bogate w żelazo... >>>


Przeczytaj więcej
Kawa Turquino - pikantna kubańska o lekko dymnym smaku

Nasza kubańska kawa Turquino pochodzi z regionu górskiego Sierra Maestra, a swoją nazwę zawdzięcza najwyższemu szczytowi tego łańcucha górskiego, Pico Turquino. Kuba Turquino stanowi nie tylko jedną plantację, ale wiele plantacji rolniczych wysokiej jakości kawy. Plantacje kawy są kontrolowane przez władze kubańskie. Z najwyższą starannością owoce kawowe są zbierane ręcznie i przetwarzane zgodnie z pierwotnymi tradycjami. Nawozy sztuczne nie są używane. Tylko najlepsze ziarna są zarezerwowane do eksportu. Głównymi odbiorcami są Japonia i Francja, a tylko niewielka część dociera do nas. To również powód, dlaczego tylko nieliczne palarnie kawy oferują Kuba Turquino. >>>


Przeczytaj więcej
Żółta herbata - złoto starego Imperium.
Według legendy żółta herbata była produkowana przez długi czas wyłącznie przez mnichów buddyjskich, którzy trzymali w tajemnicy poszczególne etapy jej przetwarzania z wielką starannością. W rzeczywistości, proces produkcyjny żółtej herbaty różni się od sposobu innych rodzajów herbaty i wymaga dużo wiedzy. Specjalny czynnik procedury to, że herbata ma odpocząć chwilę po podgrzewaniu, zanim zostanie suszona i owinięta w specjalny papier lub tkaninę, liście w tym okresie uzyskują typowy żółty kolor. Kekecha jest najprawdopodobniej najbardziej popularną odmianą żółtej herbaty. Pochodzi z chińskiej prowincji Guangdong. Zbierane są tylko młode i miękkie liście pączków. Ekstremalnie niska... >>>
Przeczytaj więcej
12
zawsze G R A T I S O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele wygodnych form realizacji zamówienia 

Google+

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel