Żółta herbata - złoto starego Imperium.

2016-07-31
Według legendy żółta herbata była produkowana przez długi czas wyłącznie przez mnichów buddyjskich, którzy trzymali w tajemnicy poszczególne etapy jej przetwarzania z wielką starannością. W rzeczywistości, proces produkcyjny żółtej herbaty różni się od sposobu innych rodzajów herbaty i wymaga dużo wiedzy. Specjalny czynnik procedury to, że herbata ma odpocząć chwilę po podgrzewaniu, zanim zostanie suszona i owinięta w specjalny papier lub tkaninę, liście w tym okresie uzyskują typowy żółty kolor.

Kekecha jest najprawdopodobniej najbardziej popularną odmianą żółtej herbaty. Pochodzi z chińskiej prowincji Guangdong. Zbierane są tylko młode i miękkie liście pączków. Ekstremalnie niska zawartość kofeiny w żółtej herbacie sprawia, że jest idealną herbatą na wieczór - dla tych, którzy nie chcą przegapić prawdziwego smaku herbaty przed snem znajdując doskonałego towarzysza w tej herbacie pozwalając aby dzień przeminął delikatnie. Napar dopasowany do koloru zachodzącego słońca w zależności od dawki i czasu zaparzania. Intensywny kolor w filiżanka waha się między żółtą i morelą, a miodem. Należy parzyć podobnie do zielonej herbaty, woda powinna ostygnąć do 75-80°C, po wrzeniu tak, aby delikatne smaki mogły się rozwijać. Smak przyjemny i łagodny, lekko owocowy, który przypomina owoc papai. Liście można parzyć kilka razy. Herbata Kekecha >>>
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016
zawsze G R A T I S O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele wygodnych form realizacji zamówienia 

Google+

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel