Przyleciało Szczęście

2017-05-29
To co dzisiaj chcielibyśmy przedstawić to jedna z najświeższych i najbardziej wyczekiwanych herbat krzewu Camellia Sinensis świata z południowej Doliny Kurseong a mianowicie herbata lotnicza Darjeeling z ogrodu Monteviot (zwana First Flush Darjeeling) o oznaczeniu liści FTGFOP-1 (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) te oznaczenie liści oznacza iż herbata ta jest najwyższej jakości i zyskała na świecie szacunek i uznanie ze względu na właściwości smakowe naparu, w końcu nie bez powodu wysyłana jest do Europy drogą lotniczą w celu jak najszybszego dostarczenia jej do klientów, ma to również związek z zachowaniem wyżej wspomnianej świeżości herbaty, która ma znaczący wpływ na jej właściwości smakowe i zapachowe uzyskane po sporządzeniu naparu do którego spożycia zapraszamy, a herbatę już możecie zamówić w naszym sklepie internetowym CamelliaSinensis.pl

Ta herbata którą dziś możemy skosztować jest efektem drugiej wyprawy Brytyjskiego Botanika Roberta Fortune (Chociaż protoplastą herbaty w Darjjeling był Doktor Arthur Campbell który przywiózł ze sobą nasiona z Kumaun do wspomnianego Darjeeling czego następstwem było powstanie Alubari Tea Garden w 1856, który to został otwarty przez Kurseong and Darjeeling Tea company) , której misją było nie tylko poznanie chińskich roślin ale i również zdobycie nasion krzewu herbacianego Camellia Sinensis wraz z wykwalifikowanymi pracownikami w celu założenia plantacji w części Indii będących kolonią brytyjską, dokonał on tego oczywiście na zlecenie Brytyjskiej Kompani Wschodnio Indyjskiej, zostało to spowodowane tym, iż chiny posiadały absolutną wyłączność na produkcje herbaty z tych krzewów a odmiana Camellia Assamica nie dorównywała jej jakością w tamtych czasach. Wtedy również dostęp do herbaty zarezerwowany był jedynie dla sfer wyższych , jednak dziś życie jest inne i wszyscy wspólnie możemy cieszyć się najlepszą herbatą w swojej filiżance. A jest naprawdę czym się cieszyć ponieważ tegoroczne warunki pogodowe mogły popsuć nam plany rozkoszowania się naszą wiosenną herbatką, lecz na szczęście pogoda spowodowała tylko drobne opóźnienia plantatorów. Dlatego zapraszam do skosztowania tego delikatnego złotego naparu o silnym aromacie z nutą cytrusów i łagodną słodyczą która świetnie wpasowuje się w smak wiosny, wszak pogoda zaczyna dopisywać a więc miło było by rozsiąść się w wygodnym fotelu z kubkiem swojej wyśmienitej herbaty ciesząc się pięknym dniem.

Przy okazji zapowiedzi Herbaty lotniczej Camellia Sinensis z rejonu Darjeeling przedstawię parę informacji na jej temat. Mianowicie herbata Darjeeling mimo iż tradycyjnie klasyfikowana jako herbata czarna faktycznie nie jest nią w stu procentach. A wynika to z faktu, iż obecnie Darjeeling przechodzi silne suszenie po którym zostaje około od 35 % do 40 % masy liścia, co powoduje również jej nie pełne utlenianie co pozwalałoby by ją zaliczyć do herbat oolong, ale to tylko dodaje uroku naszej perełce , ponieważ pozwala nam to cieszyć się pełniejszym aromatem i kwiecistymi nutami smakowymi naszego Dardżylinga, mniejszy stopień utleniania skutkuje mniejszą ilością garbników w herbacie co przekłada się na smak naszego naparu, wspomniane garbniki powodują gorzki smak herbaty a więc przestrzegam również przed zbyt prędkim zalewaniem herbaty wodą po gotowaniu ponieważ zalanie jej wodą o niższej temperaturze może pozwolić nam odkryć jej nowe smaki oraz pełniejszy bukiet aromatów i naturalną słodycz do czego szczerze zachęcam będąc przekonanym że wasze kubki smakowe będą zachwycone.
Pokaż więcej wpisów z Maj 2017
zawsze G R A T I S O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele wygodnych form realizacji zamówienia 

Google+

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel