Oznaczenie Liści Herbaty Camellia Sinensis

2017-04-15
FTGFOP co właściwe znaczy ten ciąg liter? Część osób na pewno się nad tym zastanawia. Dziś przyszedł dzień w którym nie będą musieli już więcej się zastanawiać, ponieważ po przeczytaniu tego artykułu na naszym blogu sklepu internetowego camelliasinensis.pl sprawa się rozjaśni . Na anglo języcznych stronach żartobliwie mawiają, a właściwie rozwijają wyżej wspomniany skrót oceny liścia jako “Far Too Good For Ordinary People” (Zbyt dobre dla zwyczajnych ludzi)  oczywiście to jedynie żartobliwe określenie, oryginalnie “Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe”  czyli jedna z herbat o wysokiej jakości z dużą zawartością złotych tipsów - zrobiona z pierwszych listków Camellii  oraz pączka i to tak na wstępie a teraz zacznijmy od początku.

Na początku wyjaśnijmy sobie skąd wzięła się potrzeba oceny liścia? Otóż gdy herbata opuszcza proces suszenia na samym końcu etapu produkcyjnego kształt , rozmiar i wygląd pojedynczych liści Camelli znacznie różnią się od siebie, jedne są okazałe i aż proszą o zamienienie ich natychmiast w napar zaś inne są mniejsze mniej doskonałe lub popękane stąd potrzeba ich selekcji aby uzyskać produkt wysokiej jakości. Ma to również wpływ na parzenie herbaty ponieważ mniejsze liście herbaty lub ich cząstki parzą się szybciej niż te najbardziej okazałe. Na początku oddziela się mniejsze liście herbaty od większych a następnie sortuje według ich wielkości, odległości od szczytu i wyglądu(często selekcja według odległości liścia od szczytu rośliny przebiega już przy zbieraniu liści) . Omawiane dziś oznaczenia są najczęściej używane lecz mogą się różnic w zależności od kraju plantacji aczkolwiek jest to raczej różnica słów w rozwinięciu skrótu literowego aniżeli samego ciągu, lecz przedstawię również międzynarodowe oznaczenia klas jakości herbat. Te które zamierzam rozwinąć pochodzą głównie z krajów produkcyjnych takich jak Indie i Sri Lanka i to na nich opiera się większość metod oceny liści Camelli Sinensis i Camelli Assamica.  Jako podstawę można przyjąć podział  na herbatę liściastą  ( całe liście które w trakcie produkcji nie są ani łamane ani rozdrabniane) [ Leaf Tea]  stanowi ona ok. 2% światowej produkcji oraz herbatę łamaną ( czyli ciętą [Broken Tea ]) w procesie produkcyjnym duże i  grube liście są cięte na mniejsze kawałki) tak zwany BOP (Broken Orange Pekoe) wcale nie oznacza produktu niższej jakości ponieważ głównie całe liście herbaciane są umyślnie łamane i cięte w procesie produkcyjnym z takiego względu iż taka herbata parzy się szybciej i napar z niej jest silniejszy herbata łamana stanowi około 98% światowej produkcji herbat. Herbaty łamane zazwyczaj produkowane są metodą CTC( Crush, Tear, Curl ) a służą ku temu specjalne maszyny które miażdżą liście herbaciane, następnie je rozrywają a na końcu skręcają. Lecz produktom wysokiej jakości z liści Camellia Sinensis zazwyczaj odpuszcza się spotkanie z „maszynowymi zębami”. Porównując tę kategorię herbat o których wspomniano powyżej, do klasyfikacji która jest używana w przypadku herbat ekspresowych możecie zauważyć oznaczenia takie jak fannings czyli odłamki/okruchy/cząstki i dust czyli pył. Te oznaczenia mówią same za siebie jeśli mowa o jakości herbaty. Aczkolwiek oznaczenie fannings stosuje się również przy łamanych herbatach liściastych co wcale nie ujmuje im pod względem jakości ponieważ jakość herbaty to nie tylko jej obróbka ale również serce włożone w uprawę krzewu herbacianego Camellia Sinensis. Dobrze więc skoro wyjaśniliśmy już tą kwestie pomówmy o akronimach kwalifikacji liści herbaty . Podział ten związany jest z wielkością liści herbacianych, dlatego rożnej wielkości liście mogą mieć jednakową jakość. Zaczniemy od herbaty liściastej. Opisywane oznaczenia gradacji liścia głównie odnoszą się do czarnych herbat aniżeli innych i symbole takie zawarte są przy oznaczeniach herbat w naszym sklepie online camelliasinensis.pl.                     

  U podstawy gradacji leży OP (Orange Pekoe) dokładnie nie wiadomo skąd wzięła się ta nazwa aczkolwiek są słuszne podejrzenia iż słowo orange (pomarańczowy) zostało użyte ze względu na Holenderską kompanie Wschodnioindyjską, która w tamtych czasach sprawowała prym w eksporcie herbat do Europy, zaś słowo Pekoe prawdopodobnie zostało zaczerpnięte z chińskiego słowa Pek- Ho, które odnosi się do srebrnych włosków występujących na niektórych liściach herbacianego krzewu. OP jest to herbata o długich, szpiczastych liściach większych niż FOP rzadko zawierająca tipsy. Podstawowy gatunek herbaty z Cejlonu i Jawy.

  Następnie do OP dochodzi F i mamy FOP/FOP1 (Flowery Orange Pekoe) (gdzie Flowery oznacza duże liście) czyli herbatę z dwóch pierwszych liści i pączka liściastego, ona już zawiera tipsy jednak nie w tak znacznej ilości jak wyższe oznaczenia. Wysoki stopień jakości w Chinach. Druga klasa jakości herbaty liściowej z Assam, Dooars i Bangladeszu.

I dodajemy G tworząc GFOP/GFOP1 ( Golden Flowery Orange Pekoe ) W tym przypadku Golden oznacza złote tipsy na zakończeniu pączków liściastych. Które uszlachetniają herbatę swoim wyglądem. Używana do określenia wysokiej jakości herbat z Kenii. W Assam i Darjeeling mało używana.

Następnie do naszego ciągu jakości dołącza T i mamy TGFOP ( Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) Tippy oznacza w tym wypadku duża ilość złotych tipsów i co za tym idzie staranniejszą selekcje liści, która składa się na produkt finalny. Najwyższa klasa jakości zestawiona z herbat produkowanych na plantacji Asam i Darjeeling.

A teraz dodajemy F i  osiągnęliśmy w końcu FTGFOP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) Finest oznacza naprawdę znakomitą jakość jedynie herbaty o pożądanej jakości otrzymują tę ocenę. Jest to delikatny bardzo drobny,  selekcjonowany materiał dobrany ze szczególną starannością. Pochodzi głównie z plantacji Darjeeling oraz do niedawna również z Assam.

Ale nie myślcie sobie, że nie ma już nic lepszego, albowiem dodajemy S i osiągamy prawie szczytowy poziom jakości liści Camellii a mianowicie SFTGFOP ( Specjal Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) Specjal oznacza, iż ta herbata zaiste jest specjalna a stoi za tym fakt, iż jest ona rzadka wręcz unikalna a praca przy jej produkcji wymaga doświadczenia i szczególnej staranności widać to chociażby po równomiernej wielkości liści herbaty które zostały starannie wyselekcjonowane. Pochodzi głównie z plantacji Darjeeling.

Jeśli myśleliście, że osiągnęliśmy już najwyższy poziom to was zaskoczę ponieważ jest jeszcze jedna mała rzecz która tą super specjalną herbatę może uczynić jeszcze bardziej specjalną, a mianowicie 1, wygląda to tak, SFTGFOP1 i ta mała jedyneczka oznacza herbatę absolutnie najlepszej jakości pojawia się ona również przy FTGFOP (ale i również przy innych oznaczeniach) i tworzy FTGFOP1, ta jedyneczka dodana do naszego ciągu literowego oznacza ogrom prac wniesionych przy selekcji liści począwszy od zbioru a kończąc na pakowaniu.

Dobrze skończyliśmy herbaty liściaste Camellia Sinensis, a więc przejdźmy do herbat  łamanych BOP ( Broken Orange Pekoe), to iż herbaty są „połamane” nie oznacza  ich gorszej jakości, łamanie jest po prostu etapem w produkcji który ma na celu stworzenie herbaty która szybciej się zaparza i oddaje swój pełen aromat naparowi. Oznaczenia w herbatach łamanych są prawie takie same jak w herbatach liściastych z tą różnicą, iż przed Orange Pekoe znajduje się B Broken który mówi nie mniej nie więcej niż to iż jest to właśnie herbata łamana i jest ona łamana umyślnie. Herbaty łamie się głównie do mieszanek śniadaniowych mających wspomóc trawienie i oszczędzić nam czasu. Te herbaty również mogą posiadać specjalne oznaczenie jakości którym będzie cyfra 1. Inne oznaczenia spotykane przy herbatach Camellia Sinensis i Camellia Assamica.

  GT- Golden Tips. Produkowana na plantacjach Assam i Darjeeling. Zawiera same drobniutkie wierzchołki. Prawie bez smaku. Używana do produkcji herbacianych mieszanek i polepszenia ich optycznego wyglądu.

OP Sup- Orange Pekoe Superior. Oznaczenie używane tylko dla herbat z Indonezji (Jawa, Sumatra). Bardzo dobrej jakości herbata o małych liściach.

OFFGrades-  Określenie jakości produkcji nierozdzielonej gatunkowo . Tego typu herbata zawiera wszystkie gradacje liści. Oczywiście takich oznaczeń jest jeszcze więcej aczkolwiek są one raczej spotykane na plantacjach aniżeli w sklepie i na opakowaniu herbaty.

Te oznaczenia odnoszą się głównie do herbat czarnych. Dla uzupełnienia podam również międzynarodowe oznaczenia klas jakości herbaty z krótkim opisem.

Herbata liściasta ( Leaf Tea )

1.       (TGFOP) – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – zawiera pączki liściowe, najmniejsze listki i jasne końcówki liści
2.       (FOP) – Flowery Orange Pekoe – zawiera drugie listki z dodatkiem jasnych końcówek liściowych
3.       (OP) – Orange Pekoe – zawiera drugie listki z dodatkiem pierwszych
4.       (P) – Pekoe – zawiera trzecie i czwarte listki
5.       (PS) – Pekoe Souchong – zawiera piąte i szóste liście
6.       (S) – Souchong – zawiera duże liście częściowo słabo zwinięte, ogonki liściowe i końcówki pędów.  

Herbata łamana ( Broken Tea)

1.       (TGFBOP) – Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
2.       (FBOP) – Flowery Broken Orange Pekoe
3.       (BOP) – Broken Orange Pekoe
4.       (BP) – Broken Pekoe
5.       (BPS) – Broken Pekoe Souchong
6.       (BS) – Broken Souchong Herbata Proszkowa (Fannings Tea)

1.       (OF) – Orange Fannings
2.       (OPF) – Orange Pekoe Fannings
3.       (PF) – Pekoe Fannings (występuje w produkcji metodą CTC)
4.       (F) – Fannings
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2017
zawsze G R A T I S O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele wygodnych form realizacji zamówienia 

Google+

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel