Lapacho - historia, pochodzenie i właściwości herbaty Inków

2018-04-22
Istnieje kilka gatunków krzewów, które, pomimo, iż utarło się je zwać herbatą, herbatami de facto nie są. Oprócz Rooibosa czy Honeybusha, które są już dosyć dobrze znane, jest także Lapacho, powoli zyskujące na popularności.

Lapacho to napar, który sporządza się z wewnętrznej części kory drzewa o nazwie Tabebuia impetiginosa. Drzewo to rośnie przede wszystkim w Peru, Boliwii, Brazylii i Paragwaju. Zwane jest również Purple Lapacho tree, a to ze względu na kolor kwiatów, którymi kwitnie. Określa się je także mianem Taheebo, które dosłownie oznacza korę czerwonego lub fioletowego drzewa Lapacho.

 Tabebuia Impetiginosa, z którego pozyskiwane jest Lapacho.


Tabebuia Impetiginosa, z którego pozyskiwane jest Lapacho.



Herbata z drzewa lapacho nazywana jest także herbatą Inków. To oni odkryli, że wewnętrzna kora tego drzewa z powodzeniem, po stworzeniu z niej naparu, nadaje się do spożycia, a ponadto posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Ponadto już 1000 lat temu była stosowana również przez plemię Kallawaya1 jako lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości. Lapacho wykorzystywane jest w tamtych rejonach do dnia dzisiejszego.

Jeśli chodzi o czasy współczesne, to historia tego naparu i jego pozytywnych właściwości rozpoczęła się około lat 60. XX wieku, kiedy to brazylijskie media zaczęły donosić o jego cudownym wpływie na ludzi chorych; były to głównie świadectwa osób cierpiących na raka oraz na różnorakie, trudne do wyleczenia przypadłości. Tym nowinom postanowił przyjrzeć się bliżej i zbadać botanik, Valter Accorsi, doktor z uniwersytetu w Sao Paolo. Według jego badań, napar z kory Lapacho uśmierzał ból chorych na raka, niwelował owrzodzenie przewodu pokarmowego, a także leczył reumatyzm. Po tych rewelacjach korze Lapacho postanowili przyjrzeć się lekarze. Ich pierwsze wnioski były przychylne, jednak nie potwierdzono tak spektakularnego działania na organizm człowieka. Stwierdzono, że może mieć ona poprawiać ogólny stan fizyczny i psychiczny pacjentów.

Kora z drzewa Tabebuia Impetiginosa – Lapacho.

Kora z drzewa Tabebuia Impetiginosa – Lapacho.



Do najważniejszych substancji aktywnych w Lapacho zaliczają się:
  • lapachol – organiczny związek chemiczny, wykazujący właściwości antynowotworowe, przeciwbakteryjnych, bakteriobójczych i przeciwwirusowych. Wykazano jednak, podczas badań przeprowadzonych na szczurach, że może wywoływać poronienia, a to ze względu na zwalczanie komórek innych niż macierzyste;
  • ksyloidyna;
  • glikozydy irydoidowe – organiczne związki chemiczne, mające działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwreumatyczne;
  • alkaloidy.
Dobroczynne właściwości Lapacho, które zostały udokumentowane przez pierwsze osoby go stosujące, to między innymi: działanie przeciwczerwonkowe2, przeciwutleniające, przeciwwrzodowe, tonizujące wątrobę, antykoagulant (rozrzedzające krew),  przeciwreumatyczne (działanie przeciwzapalne), ściągające, kardiotoniczne (wzmacniające serce), immunostymulujące, antyalergiczne, przeciwgrzybiczne, przeciwdrożdżowe i przeciwwirusowe, a także jako antidotum na jad węży.

Obecnie Lapacho można stosować jako napar, odwar, nalewkę, dostępny jest także w kapsułkach. Jest raczej stosowany jako uzupełnienie terapii, a nie jako samodzielny lek. Właściwości prozdrowotne, jakie posiada, dają mu szereg zastosowań. Przede wszystkim stosowany jest przy różnego rodzaju grzybicach oraz zakażeniach drożdżakami. Dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym i przeciwwirusowym, używany jest przy przeziębieniu i grypie. Pozytywnie wpływa na leczenie wrzodów żołądka, a także chorób przenoszonych drogą płciową, takich jak kiła czy rzeżączka. Wykorzystuje się go także przy różnych problemach skórnych. Jest skuteczny w walce z trądzikiem, łuszczycą, łupieżem i zapaleniami skóry różnego rodzaju.

Dodatkowo przynosi ulgę także osobom borykającym się z problemem hemoroidów, a także znajduje zastosowanie w okulistyce – przy zapaleniach brzegów powiek czy nadmiernym łzawieniu.

U osób, które regularnie piją napar z kory drzewa Lapacho, znacząco wzrosła odporność na przeziębienie i grypę, a to w dzisiejszych czasach, przy różnych mutacjach grypy, bardzo ważne. Osoby te również szybciej, w porównianiu do okresu kiedy nie piły Lapacho, pokonywały infekcje.

Bardzo ważne jednak jest, by nie spożywać Lapacho w przypadku stosowania leków przeciwzakrzepowych, a także przy hemofilii, gdyż może on zwiększyć ryzyko krwawienia. Substancja czynna – lapachol może też wchodzić w interakcje z aspiryną.

Ogólnie rzecz biorąc, picie Lapacho przynosi nam szereg korzyści. Dzięki niemu jesteśmy bardziej odporni na choroby i infekcje. Pomaga uporać się z wieloma przypadłościami, jednak warto pić je także ze względów profilaktycznych.  Ale jak ze wszystkim należy zachować umiar.


1. Kallawaya - wędrowna grupa etniczna Indian, praktykująca medycynę tradycyjną, zamieszkująca boliwijskie Andy. Kallawaja są wielojęzyczni. Posługują się językami: keczua, ajmara i hiszpańskim, a dla celów praktyki medycznej – własnym, tajnym językiem mieszanym kallawaja.
2. Czerwonka - ostra choroba zakaźna jelit, w szczególności jelita grubego, której objawem jest uporczywa biegunka i obecność krwi oraz śluzu w stolcu. Nieleczona prowadzi do śmierci. Choroba zazwyczaj wywołana jest infekcją bakteryjną lub pierwotniakową oraz inwazją pasożytów, ale może też być spowodowana podrażnieniem chemicznym lub infekcją wirusową.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2018
zawsze G R A T I S O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele wygodnych form realizacji zamówienia 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel