Jak robi się kawę? Czemu dobra kawa dobrze smakuje?

2016-11-07
Jak robi się kawę? Czemu dobra kawa dobrze smakuje?

CZ.1

Kawa, zanim trafi do naszej filiżanki i sklepu internetowego Camelliasinensis.pl musi przejść długą drogę. Początkiem tej drogi jest plantacja i produkcja kawy zielonej. Coffea Arabica, bo o niej będziemy mówić, skupia na sobie większość uwagi, jeżeli chodzi o doznania związane ze spożyciem „czarnej ambrozji”. Większość osób wie, że kawę zieloną trzeba poddać paleniu i zmielić żeby się jej napić, oraz że jest ona ziarnem owocu krzewu kawowca. Czy zastanawiamy się jak wygląda początek jej drogi do filiżanki i od czego zależy jej smak?
Otóż smak zależy głównie od mikroklimatu plantacji oraz tego w jaki sposób kawa jest uprawiana. Najlepsze odmiany rosną wysoko od około 800 m n.p.m. do 2400 m n.p.m.. Kawy rosnące naprawdę wysoko (powyżej 1800m n.p.m.) dojrzewają nawet o około dwóch miesięcy dłużej niż kawy nizinne, co pozwala im skumulować więcej aromatów i minerałów w ziarnie. Jednak nie tylko to ma wpływ na jej smak. Tak jak wspomniałem wyżej mikroklimat jest ważnym, jeśli nie najważniejszym czynnikiem, który wpływa na smak kawy. Jej walory są zatem uzależnione od miejsca uprawy. Wpływ na to ma zarówno wysokość uprawy, otoczenie (np. oceaniczna wyspa), czy położenie za różnych równoleżnikach, stąd właśnie bierze się bogactwo dobrych kaw dostępnych na rynku. Kolejnym czynnikiem jest sposób uprawy, czyli nawożenie krzewów kawowca, stosowanie lub niestosowanie chemicznych środków ochrony roślin oraz sztucznych nawozów. Wiadomo, że „niechronione” kawy będą miały lepszy bukiet smakowy i pełniejszy aromat. Istotne jest również zacienienie, ponieważ roślina która nie musi walczyć z ostrym słońcem może więcej uwagi i energii poświęcić na rozwój owocu a wraz z nim ziarna, które będzie dzięki temu bogatsze w aromaty. Kawa z każdej plantacji ma swój własny unikatowy smak oraz aromat i to właśnie kochamy.

Kawa w kubku otoczona ziarnami Coffea Arabica, Camellia Sinensis

Przejdźmy teraz do drogi, jaką odbywa kawa, zanim trafi do naszych filiżanek. Zaczyna ona się od zbiorów, które mogą zostać dokonane maszynowo( przemilczę ten sposób, ponieważ tej kawie daleko do dobrej)oraz ręcznie. Najdokładniejszym sposobem pozyskania ziarna jest tzw. Picking , który polega na zrywaniu tylko dojrzałych owoców. Dzieli ona zbiory na kilka faz, gdzie pierwsza selekcja odbywa się już w „polu”. Zbiory wykonywane są przez wykwalifikowany personel, zbieracz przemieszcza się przy krzewach z koszem przymocowanym do pasa aby móc używać do pracy obydwu rąk. Niestety jest ona dosyć kosztowna, lecz każdy smakosz na pewno doceni pełnię i wyważenie smaku dojrzałego ziarna.

Drugim sposobem na zebranie kawy, która będzie miała zadowalającą jakość, jest tzw. Stripping, czyli zrywanie wszystkich owoców całą dłonią za jednym razem (jak porzeczki). Ta metoda jest oczywiście mniej dokładna, ponieważ do kosza trafiają nie tylko dojrzałe owoce ale również te niedojrzałe, przejrzałe , oraz liście co wymusza późniejszą selekcję owoców przed obraniem z miąższu i wydobyciem ziarna.

Po zbiorze przychodzi czas na obróbkę owocu, w celu pozyskania ziarna, odbywa się to na dwa sposoby mokro lub sucho. Obydwie metody stosuje się tak samo dla arabiki jak i robusty , a to jaki proces zostanie użyty przez plantatora jest determinowane przez warunki klimatyczne towarzyszące zbiorom. Tak więc odpowiednio w miejscach gdzie panuje akurat pora deszczowa obrabia się ziarna na mokro, a w miejscach gdzie panuje pora sucha wybiera się metodę suchą.

Ale o tym w drugiej części artykułu
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
zawsze G R A T I S O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele wygodnych form realizacji zamówienia 

Google+

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel