Jak poprawnie zaparzyć herbatę?

Wszystkie nasze opakowania posiadają informację dotyczącą sposobu zaparzenia herbaty. Należy pamiętać, aby stosować odpowiednią temperaturę i czas parzenia. Po zaparzeniu herbaty (mowa tu o herbatach liściastych) liście należy wyjąć z naparu i ewentualnie odłożyć do kolejnego parzenia. Przy długim parzeniu wydobywa się większa ilość garbników, które zmieniają na niekorzyść smak naszej herbaty. Im krócej parzona herbata tym mocniejsza - posiada więcej teiny. Parząc herbaty kilkukrotnie - należy pamiętać, że odstęp pomiędzy parzeniami nie powinien być dłuższy niż cztery godziny. Rooibosy, herbaty ziołowe, herbaty owocowe nie posiadają garbników w związku z czym można parzyć je dłużej, a nawet zostawić w zaparzaczu.
Do parzenia herbaty najlepiej używać filtrowanej wody. Nasze herbaty posiadają dużo mikroelementów dlatego nie zalecane jest, aby woda posiadała dodatkowy skład mineralizowany. Wodę gotujemy do uzyskania tzw. "białego wrzątku" - jest to ta temperatura wody kiedy woda zaczyna wrzeć i robi się biała od dużej ilości bąbelków. Wówczas woda ma najwięcej tlenu, który jest istotny podczas parzenia herbat.
Pamiętajmy... Wyjmujemy liście herbat z naparu po całym procesie parzenia i nie zostawiamy ich w naparze.

<< wróć

zawsze G R A T I S O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele wygodnych form realizacji zamówienia 

Google+

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel