Biała herbata; dlaczego jest taka „specjalna” , jakie są korzyści z jej picia i dlaczego nazywana jest „eliksirem młodości”?

2017-08-08
Biała herbata; dlaczego jest taka „specjalna” , jakie są korzyści z jej picia i dlaczego nazywana jest „eliksirem młodości”?

Otóż herbata biała jest jednym z rzadszych jak i droższych gatunków, których naparami możemy się delektować. Zyskała uznanie na świecie wśród herbacianych koneserów dzięki swojemu delikatnemu i lekko słodkiemu smakowi.  Produkowana jest głównie w Chinach , według starej rygorystycznie przestrzeganej metody,  ale nie tylko to czyni ją „specjalną”.

Herbata biała jest również nazywana lekko utlenianą, ze względu na stopień oksydacji mieszczący się w około 10-15%. Zbiory odbywają się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się do życia po zimie, zbierane są jedynie pączki liściaste. Proces produkcji kładzie duży nacisk na delikatne traktowanie pączków liści Camelli Sinensis w obawie o ich uszkodzenie. Poddaje się je jedynie procesowi więdnięcia i suszenia żeby zachować jak najwięcej właściwości zdrowotnych. Herbaty po suszeniu mają srebrny odcień a na ich powierzchni widać delikatne włoski, które nadają wspomnianego koloru (tzw. Silver Tips). Można je podzielić na 2 kategorie: tzw. herbaty pąkowe zawierające jedynie pąki liściaste z nierozwiniętymi liśćmi np. Chińska Yunnan Silver Bud Ya Bao oraz herbaty liściowe składające się z pąku z rozwiniętymi liśćmi i z 1, 2 ewentualnie 3 liści np. Chińska Pai Mu Tan . Herbaty te zazwyczaj są białe ze względu na zacienianie Camelli Sinensis aby liście nie zdążyły wytworzyć chlorofilu i zabarwić się na zielono.

Biała herbata dzięki sposobowi produkcji nie traci nic ze swoich właściwości. Napar jest barwy słomkowej, jak lekko zaparzona zielona herbata, ale smak jest o wiele bardziej delikatny i słodki, brak mu trawiastości zielonej herbaty. Bogaty jest we właściwości zdrowotne i polifenole, których zawiera trzykrotnie więcej niż herbata zielona.
Zawiera również dużo l-Teaniny , która jest silnym antyoksydantem , ma również działanie uspokajające, zmniejsza stres i niepokój oraz stabilizuje nastrój. Zwiększa w mózgu intensywność fal alfa , co skutkuje lepszą koncentracją, tym samym poprawiając wydajność. Wspomaga on również kontrolowanie prawidłowej masy ciała, a w sprzężeniu z teiną(kofeina) skutkuje lepszym spalaniem tłuszczy. Czyli pijąc białą herbatę możemy uzyskać zdrowe pobudzenie bez wspierania się napojami energetycznymi. Otrzymujemy jedynie pozytywy kofeiny bez jej skutków ubocznych takich jak rozdrażnienie czy ospałość, gdy spadnie jej poziom.
Cui Min Qingshan

Wspomaga ona również pracę układu krwionośnego zmniejszając poziom cholesterolu. Usprawnia przepływ krwi, poprzez jej rozrzedzenie i rozszerzenie światła tętnic oraz żył, co wspomaga usuwanie złego cholesterolu (LDL) z ich ścianek. Biała herbata może także obniżyć ciśnienie krwi do prawidłowego poziomu, co zmniejsza ryzyko udaru. Badania wykazują, iż 2 szklanki białej herbaty dziennie zmniejszają umieralność po zawale aż o 50 %.
Jej właściwości przeciwzapalne mogą zmniejszyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów, a u osób już cierpiących na takowe może zmniejszyć stany zapalne, co poskutkuje mniejszą bolesnością i dokuczliwością choroby w życiu codziennym.

Na pewno ciekawi Cię czemu biała herbata nazywana jest „eliksirem młodości”? Otóż chodzi tu głównie o antyoksydanty, które dzięki niskiemu przetworzeniu białej herbaty znajdują się w niej w dużej ilości, a mają naprawdę szerokie spektrum działania. Zmniejszają stany zapalne, zwalczają wolne rodniki tlenu, które powodują biologiczne starzenie się organizmu. Poprawiają również stan układu sercowo-naczyniowego i układu odpornościowego przez co jest wydajniejszy. Obniża też ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób takich jak nowotwory czy też cukrzyca.

Spożywanie białej herbaty sprzyja także higienie jamy ustnej, podobnie jak zielona herbata ma ona właściwości bakteriobójcze tylko, że w jej wypadku są silniejsze, działa zabójczo również na bakterie i grzyby. Między innymi zabija bakterie które są odpowiedzialne za powstawanie płytki nazębnej oraz próchnicy zębów i złego oddechu.

Jeszcze ostatnie słowo względem odmładzających właściwości białej herbaty, pomaga utrzymać elastyczność skóry i tym samym zmniejszyć ilość powstałych z wiekiem zmarszczek. Czynniki takie jak nadmierne nasłonecznienie , stres w życiu codziennym wpływają na starzenie się naszej skóry jak i całego organizmu a biała herbata wraz z odpowiednią dietą pomoże nam spowolnić starzenie się. Co ciekawe substancje zawarte w białej i zielonej herbacie ( w białej jest ich więcej) zmniejszają po części wchłanianie tłuszczy z przewodu pokarmowego, a co najbardziej istotne, hamują proces tworzenia się nowych komórek tłuszczowych jak i rozrostu już tych istniejących , przy jednoczesnym wspomaganiu organizmu w wykorzystaniu już istniejącej tkanki zapasowej.

Tak więc, picie białej herbaty ciągnie za sobą szereg prozdrowotnych skutków dla naszego organizmu. Mimo wszystko, jeśli chcemy cieszyć się naprawdę dobrym zdrowiem, oprócz picia herbaty warto zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej na rzecz produktów nisko przetworzonych. Również zwiększenie aktywności fizycznej może przynieść tylko dobre skutki dla naszego zdrowia. Te wszystkie elementy same w sobie poprawiają pracę naszego organizmu, a ich sprzężenie daje nam już znaczne korzyści w samopoczuciu i życiu codziennym.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2017
zawsze G R A T I S O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele wygodnych form realizacji zamówienia 

Google+

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel