Biała herbata; dlaczego jest taka „specjalna” , jakie są korzyści z jej picia i dlaczego nazywana jest „eliksirem młodości”?

Herbata biała jest również nazywana lekko utlenianą, ze względu na stopień oksydacji mieszczący się w około 10-15%. Zbiory odbywają się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się do życia po zimie, zbierane są jedynie pączki liściaste. Proces produkcji kładzie duży nacisk na delikatne traktowanie pączków liści Camelli Sinensis w obawie o ich uszkodzenie. Poddaje się je jedynie procesowi więdnięcia i suszenia żeby zachować jak najwięcej właściwości zdrowotnych. Herbaty po suszeniu mają srebrny odcień a na ich powierzchni widać delikatne włoski, które nadają wspomnianego koloru (tzw. Silver Tips). Można je podzielić na 2 kategorie: tzw. herbaty pąkowe zawierające jedynie pąki liściaste z nierozwiniętymi liśćmi np. Chińska Yunnan Silver Bud Ya Bao. >>>>


Przeczytaj więcej

Przyleciało Szczęście

Ta herbata którą dziś możemy skosztować jest efektem drugiej wyprawy Brytyjskiego Botanika Roberta Fortune (Chociaż protoplastą herbaty w Darjjeling był Doktor Arthur Campbell który przywiózł ze sobą nasiona z Kumaun do wspomnianego Darjeeling czego następstwem było powstanie Alubari Tea Garden w 1856, który to został otwarty przez Kurseong and Darjeeling Tea company) , której misją było nie tylko poznanie chińskich roślin ale i również zdobycie nasion krzewu herbacianego Camellia Sinensis wraz z wykwalifikowanymi pracownikami w celu założenia plantacji w części Indii będących kolonią brytyjską, dokonał on tego oczywiście na zlecenie Brytyjskiej Kompani Wschodnio Indyjskiej, zostało to spowodowane tym, iż chiny posiadały absolutną wyłączność na produkcje herbaty z tych krzewów a odmiana Camellia Assamica nie dorównywała jej jakością w tamtych czasach. Wtedy również dostęp do herbaty zarezerwowany był jedynie dla sfer wyższych , jednak dziś życie jest inne i wszyscy wspólnie możemy cieszyć się najlepszą herbatą w swojej filiżance. A jest naprawdę czym się cieszyć... >>>>
Przeczytaj więcej

Oznaczenie Liści Herbaty Camellia Sinensis

Na początku wyjaśnijmy sobie skąd wzięła się potrzeba oceny liścia? Otóż gdy herbata opuszcza proces suszenia na samym końcu etapu produkcyjnego kształt , rozmiar i wygląd pojedynczych liści Camelli znacznie różnią się od siebie, jedne są okazałe i aż proszą o zamienienie ich natychmiast w napar zaś inne są mniejsze mniej doskonałe lub popękane stąd potrzeba ich selekcji aby uzyskać produkt wysokiej jakości. Ma to również wpływ na parzenie herbaty ponieważ mniejsze liście herbaty lub ich cząstki parzą się szybciej niż te najbardziej okazałe. Na początku oddziela się mniejsze liście herbaty od większych a następnie sortuje według ich wielkości, odległości od szczytu i wyglądu(często selekcja według odległości liścia od szczytu rośliny przebiega już przy zbieraniu liści) . Omawiane dziś oznaczenia są ... >>>>>
Przeczytaj więcej

Obróbka kawy, Metoda sucha, Metoda Pulped natural

Dziś przedstawiam trzecią część artykułu o metodzie obróbki kaw.

Metoda sucha ( Kawa niemyta – unwashed coffe, cafe natural). Stosuje się ją głównie w rejonach gdzie panuje długa pora sucha lub nie ma pod dostatkiem wody, co znacznie utrudniłoby proces mycia. Plusem pory suchej jest brak obawy o to, że deszcz strąci owoce na ziemię gdzie zgniją, dojrzewają one i schną spokojnie na krzaku . Czerwony miąższ po wyschnięciu przybiera kolor ciemnobrązowy, a fermentacja przebiega w sposób niekontrolowany przez człowieka, zupełnie naturalnie wewnątrz owocu . Zbiory w tym wypadku są prostsze i tańsze niż w obróbce na mokro, ponieważ owoce wystarczy strząsnąć z krzewów, następnie >>>>
Przeczytaj więcej
zawsze G R A T I S O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele wygodnych form realizacji zamówienia 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel