Metoda mokra ( Kawa myta – washed coffe, cafe lawado).

W tej metodzie ziarna są najczęściej zbierane tuż po deszczu lub nawet w jego trakcie i jeszcze tego samego dnia trafiają do maszyny zwanej pulper ,której zadaniem jest oddzielenie miąższu od ziarna. Organiczne pozostałości, czyli miąższ i skórka owocu trafiają na kompost, który jest później używany do nawożenia kawowców. Ziarna natomiast płyną dalej kanałami z wodą( te najlepsze, cięższe opadają na dno, lżejsze płynące górą są odławiane jako niepożądane) do otwartych zbiorników fermentacyjnych, które są betonowe lub drewniane. Warto nadmienić, iż ziarna w tym momencie znajdują się jeszcze w łupinie pergaminowej. >>>>>
Przeczytaj więcej
zawsze G R A T I S O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele wygodnych form realizacji zamówienia 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel