Herbata lotnicza ? W twojej głowie prawdopodobnie pojawia się pytanie, co to jest? Herbata, która lata? Właściwie to tak, jest to pierwszy wiosenny zbiór, który jest tak smaczny i cenny, że do Europy leci pierwszą klasą . W zależności od pogody zbiory rozpoczynają się nawet i w marcu, co pozwala cieszyć się najlepszą herbatą w twojej filiżance nawet już w kwietniu. Początek tradycji pierwszych zbiorów „First Flush” w skrócie FF, sięga lat 60. Miłośnicy herbat produkowanych w rejonie Darjeeling, którym brakowało świeżego smaku po długiej zimie z utęsknieniem wyczekiwali świeżej herbaty. Herbaciarze okazując szczególnie duże zainteresowanie świeżym Dardżylingiem stworzyli... >>>>
Herbata biała jest również nazywana lekko utlenianą, ze względu na stopień oksydacji mieszczący się w około 10-15%. Zbiory odbywają się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się do życia po zimie, zbierane są jedynie pączki liściaste. Proces produkcji kładzie duży nacisk na delikatne traktowanie pączków liści Camelli Sinensis w obawie o ich uszkodzenie. Poddaje się je jedynie procesowi więdnięcia i suszenia żeby zachować jak najwięcej właściwości zdrowotnych. Herbaty po suszeniu mają srebrny odcień a na ich powierzchni widać delikatne włoski, które nadają wspomnianego koloru (tzw. Silver Tips). Można je podzielić na 2 kategorie: tzw. herbaty pąkowe zawierające jedynie pąki liściaste z nierozwiniętymi liśćmi np. Chińska Yunnan Silver Bud Ya Bao. >>>>